Házunk éke, a napelem rendszer

Amikor új házba költöztünk, egy nagyon fontos szempontot szem előtt tartottunk: az épület fekvése. Nem mindegy ugyanis, hogy a nappali ablakai északra vagy délre néznek, a hatalmas fák árnyékolják-e az ablakokat vagy sem. Olyan házat kerestünk, melyet körbenapoz a nap egész nap. Miért van ennek jelentősége?

Egyfelől a komfortérzetünknek fontos, hogy elegendő fény áradjon be a lakóterünkbe, egy belvárosi gangos bérház kislakása után nagyon vágytunk az természetbe, a fénybe. Másfelől tudtuk, hogy napelem rendszert szeretnénk felszerelni a tetőre, így szükségünk van a megújuló energia szolgáltatására egész nap. Környezettudatosan próbálunk élni és szeretnénk csökkenteni az ökolábnyomunkat, így minden lehetséges módon törekszünk arra, hogy minél kevesebb károsanyag kibocsátásunk legyen.

napelem méretezés

Miután beköltöztünk a gyönyörű új házunkba, az első dolgom volt utána nézni a napelem rendszer pályázatoknak. Tudtam, hogy van állami támogatás az energetikai korszerűsítésre és a napelem rendszerek telepítésére, de fogalmam sem volt, hogy működik ez pontosan, így felkerestem egy ezzel foglalkozó céget és árajánlatot kértem tőlük a mi rendszerünkre.

Azt a választ kaptam, hogy a profi ajánlat és kivitelezés érdekében nem elég csak így szóban megmondanom a fogyasztásunkat (amúgy sem tudjuk pontosan, hiszen csak most költöztünk be), mindenképpen szükség van a személyes, helyszíni felmérésre is. A szakember pár napon belül meglátogatott minket és felmérte a házunkat töviről hegyire. Fontos információ a napelem méretezés tervezéséhez a fogyasztók száma a háztartásban, ez nem csak a családtagok számát jelenti, hanem listázni szokták a nagy háztartási gépeket, fűtési rendszer kialakítását, légkondit stb, tehát az áramfogyasztókat, melyek megdobhatják a villanyórát. Gondolni kell tervezéskor a jelenlegi fogyasztók mellett a jövőbeni fogyasztókra is, például ha légkondit szeretnénk pár év múlva beszerelni a házba, azt a napelem rendszer mai tervezésekor is bele kell kalkulálni, mivel a napelem rendszer 20-25 évre tervezzük, utólagos módosítás jócskán megterheli a pénztárcát.

A napelem rendszer telepítésre még egy érdekes kérdés, alapvetően a tetőre szokták szerelni, de ehhez is szükség van a helyszíni szemlére, a szakembernek meg kell nézni, hogy a tetőszerkezet alkalmas-e a nepelemek megtartására. Amennyiben a lécezés nem megfelelő, a cserepek rossz állapotban vannak, úgy első lépés a tetőjavítás vagy csere, csak a stabil tetőszerkezetre telepíthető a napelem. Szerencsére a mi esetünkben a tetővel nem volt probléma, így oda fognak felkerülni az elemek.

A rendszer tervezése gyorsan ment, ami több időt igényel, az az engedélyeztetés és a hivatalos papírtok intézése a szolgáltatóval. Mivel nem sziget rendszert szeretnénk, hanem vissza szeretnénk táplálni a hálózatba, ezért új, speciális villanyórára és módosított szerződésre van szükség, ez a folyamat a leghosszabb a napelem rendszer kiépítése során, de a Napelempályázatok.hu csapata ebben is tud segíteni, így nem aggódom.

Miután megtörtént a hivatalos papírozás, kezdődhetett is s telepítés, ami mindössze 1 napig tartott, a szerelő csapat könnyedén felszerelte a 10 db napelemeket a tetőnkre, bekötötték a vezetékeket a megfelelő helyekre, elhelyezték az invertert (ami az egyenáramból váltó áramot konvertál, így lesz a nap energiájából hálózati áram, amire rá lehet dugni a pirítóst), a rendszer beüzemelése nem tartott tovább 1 hétnél.

A napelem projekt nagy álmunk volt, kivitelezése könnyebb volt, mint vártam, ez főleg annak köszönhető, hogy egy profi csapattal dolgoztunk együtt és nem magam próbáltam minden részletet kidolgozni. A napelemek a házunk éke lett, a tető sokkal jobban tetszik ezekkel a csillogó panelekkel, közel 0 Ft most a villanyszámlánk, jut egy kis tőke a ház többi részének fejlesztésére, a szomszédság is a csodájára jár, érdeklődnek, hogyan lehet ezt kivitelezni, kit ajánlanánk nekik stb. Én pedig nyugodt szívvel ajánlom nekik a mi segítőkész kivitelezőnket, akikkel gyorsan, egyszerűen tudtuk telepíteni a mi napelem rendszerünket.