Fenntarthatóbb ékszerboltom története

Már ötödik éve vezetek egy kis ékszerboltot a városban, nagyon szeretem mivel egy különálló kis házat sikerült kibérelnem. A kis házikóban minden megtalálható, még lakóhelynek is lehetne használni, habár nem sok minden fér bele, de néha egy búvóhelynek alkalmas lehet. Életem nagy részét itt töltöm, ezért elgondolkoztam azon, hogy kialakítok egy kisebb lakrészt az emeleten magam számára. Ehhez először festékeket és tisztítószereket nézegettem az interneten. Ahogyan telt-múlt az idő, úgy egyre több mindent szereztem be, így el is kezdődhetett a projekt. Volt sok segítő kéz, aminek nagyon hálás vagyok. A bútorok berendezésénél és a mosdó kialakítása mellett jutott eszembe, hogy az áramot lehetne fenntarthatóan is megoldani, amely az ékszerbolt előnyeit is nézné. Mindig büszke voltam életfelfogásomra, nyitott voltam az újra, igyekeztem kevésbé terhelni a környezetet. Az általam árusított ékszereket is vagy én készítem újrahasznosított anyagokból, vagy olyan helyről szerzem be a kész termékeket, hogy nagy százalékban a környezetet is óvjam, amennyire lehet.

A fenntartható, környezetkímélő megoldás a napelem telepítése lett volna. Nem kellett sokat kérdezősködnöm ismerősi környezetemben, gyorsan sikerült rátalálnom a napelemesrendszerek.info oldalra.

Sokan – ahogyan én is – meglepődnének, de a napelem telepítése nagyon rövid idő alatt megvan, a dokumentáció és egyeztetés sokkal hosszabb idő alatt van. Az engedélyek beszerzése, a tervezések és a megfelelő ellenőrzések sokkal több időt képes elvenni, mint amikor már a kész szerkezetet felszerelik a megfelelő helyre. A különböző cégek esetében lehetnek eltérések abban, hogyan telepítenek egy napelem rendszert, azonban nagy vonalakban ugyanarra számíthatunk.

Gyorsan kértem árajánlatot a honlapon, hogy megtudjam milyen költségekre is számíthatok egy napelem telepítése során. Mivel gyorsan akartam rendezni ezeket a dolgokat, amint megérkezett az árajánlat, már hívtam is őket, hogy jöjjenek egy helyszíni felmérésre.

Először minden esetben egy felmérés van, amikor a helyszínre kimennek a szakemberek felmérni, hogy hova lehet felszerelni a szerkezetet, milyen szerszámokra lesz szükség, esetlegesen külön szükség van-e bármiféle változtatásra a helyszínen, milyen tartószerkezet kell, felmérik, hogy az inverter és a vezetékek hol fognak elhelyezkedni. A helyszíni felmérés után következett a tervezés, ahol megbeszéltük, hogy számomra milyen típusú napelem rendszer lenne a legalkalmasabb. Ezután csak várnom kellett, hogy hívjanak beszerelni a napelem rendszert.

Amikor a felszerelés megtörtént még várnom kellett arra, hogy elinduljon a rendszer, mivel további adminisztrációra van szükség ehhez a lépéshez. A hálózatra csatlakoztatott napelem rendszer esetében szükség van egy mérőórára, amelyet a szolgáltató szerel fel 1-2 héten belül.

Jelenleg arra várok, hogy jöjjenek a szolgáltatótól és felszereljék a mérőórát. Ezután még mennem kell dokumentumokat intézni és ellenőrizni, hogy működik-e a rendszer. Tehát láthatjátok, hogy nem egyszerű egy napelem rendszer telepítése, hiába van meg gyorsan a felszerelése, a tervezés és hitelesítése sokkal több időt vesz igénybe, mint gondolnánk.

A napelem rendszerek remek lehetőséget biztosítanak arra, hogy áramot termeljünk környezetbarát módon, mivel a napelem cellák képesek a napfény erejével áramot biztosítani lakóházak és irodák számára. Nálam egyelőre nem üzemel a napelem rendszer, viszont nagy reményeket fűzök hozzá, és nagyon örülök, hogy a kis ékszerboltom teljes mértékben fenntartható lehet.