Eljegyzési gyűrű helyett solar invertert kaptam az évfordulónkra

Nagyon vártam az idei év elejét, mert lánykérésre és egy szép gyűrűre számítottam a barátomtól az évfordulónk estéjén. Ezt ő nagyon jól tudta is, ezért egy gyűrűs dobozba rejtve egy miniatűr méretű, 3D nyomtatóval készített solar invertert rejtett. Ez persze csak vicc volt, jelezve, hogy megszerezte a cég nevét, akivel a testvéréék is elindították a napelemes rendszerük telepítését, így mi is belekezdhettünk a felújításba. A lánykérés a nyaraláson történt meg, mikor valóban nem számítottam rá, úgyhogy így még nagyobb volt a meglepetés és nagyon boldog menyasszonyként tértem haza Szegedről.

Tavasszal viszont belevágtunk a napelemes rendszer elindításába, amit a sporoljnapelemmel.hu oldalon kitöltött űrlappal kezdtünk el. A Pentele Solar KFT. csapatát választottuk, akik ezen a honlapon részletesen írnak a napelemekről, a különböző anyagi támogatásokról és hitel lehetőségekről, illetve ingyenes konzultációt és helyszíni felmérést biztosítanak, ami után pontos, személyre szabott árajánlatot tudnak adni. A januári kis solar inverter történetét is elmeséltük a szerelő csapatnak, akik jót nevettek a dolgon és részletesen meséltek az inverterről, illetve meg is mutatták, hogy mire kell számítanunk a telepítéskor. Pontos kalkulációt végeztek, illetve töviről hegyire végigjárták az ingatlant, hogy hová lenne a legeredményesebb a napelem telepítése. A telepítést több dolog is befolyásolja, a ház tájolása, a napsütéses órák száma melyik oldalon több, hová esnek fák és milyenek a domborzati viszonyok. Ezen kívül a napelem méretének meghatározásához szükség van olyan adatokra, hogy pontosan melyik elektronikai eszközünk mennyi áramot fogyaszt átlagosan és hány darab ilyen készülékünk van. Harmadik fontos és megkerülhetetlen téma pedig, hogy melyik szolgáltatónál vagyunk ugyanis ez is befolyásolja a különböző telepíthető rendszerek milyenségét.

A kalkuláció során teljes leírást kaptunk a napelemekről, prospektusokat is hoztak, illetve referenciákat korábbi hasonló házakon végzett munkálatokról, amiket megnézhettünk. A sporoljnapelemmel.hu csapata elmagyarázta, inkább a vőlegényemnek, hogy mit jelent az inverter és miért van rá szükség, és miben jelentenek különbséget egyes gyártók inverterei. Ezen kívül megmutatták, hogy az okos telefonokra telepíthető applikációval milyen adatokat tudunk követni a rendszer teljesítményéről, az időjárásról, az eddig felhasznált és termelt energiáról. A felmérés során ingyenesen mindent megtudtunk, amire csak szükségünk lehet ahhoz, hogy a mi házunkra is napelemek kerülhessenek, a csapat is szimpatikus volt, így most már csak az ajánlatra várunk, hogy elkezdhessük a telepítés folyamatát.