Citromfű illóolaj hatása – ez is legalább annyira érdekes, mint az ékszerek

Persze, persze, még mindig a gyémántok a hölgyek legjobb barátai – vagy mégsem? Talán most már sokkal inkább tendál a világ valamilyen fenntarthatóbb irányba, ahol ez a fajta mindennapi luxus egy kicsit eltolódik. Én azt tapasztalom a környezetemben, hogy azok a barátaim, akik korábban kergették a legszebb, legnagyobb és legdrágább ékszereket, már nem annyira repesnek ezekért a dolgokért. Új irányok felé kacsingatva olyan berkekben kezdtek és kezdenek el mozogni, ami ennél sokkal letisztultabb, egyszerűbb a szó legszorosabb értelmében. Mire gondolok? Hát például arra, hogy a legtöbbjük nekilátott otthon natúr kozmetikumokat és mindenféle házi kenceficéket gyártani.

A Humanity Áruházat dícséri mindegyikőjük, hogy a humanityaruhaz.hu webshopról szoktak berendelni mindenféle alapanyagot, aztán összegyűlnek, vagy éppen mindenki otthon a saját kuckójában – ahogy épp kijön a lépés – nekilát és legyárt egy adag szappant és kencét. Azt mondják jó móka és tényleg nagyon szép termékeket készítenek, nekem is szoktak ajándékozni belőle.

Bizonyos gyógyfüvek jótékony hatásaiba egészen beleásták magukat, úgyhogy még számomra is meglepő tényeket tudtak és tudnak mondani időnként. Így például a citromfű illóolaj hatása is előkerült ezek között az érdekes témák között a közelmúltban.

A citromfű illóolaj hatása egy olyan csoda tény, amivel már nagyon régóta dolgoznak azok az okosok, akik értenek hozzá. Arról van szó gyakorlatilag, hogy ez a természetes illóolaj, aminek a tudományos megnevezése Melissa officinalis, olyan tulajdonságokkal bír, mint hogy például antibakteriális és fertőtlenítő hatás, vírusölő hatás – ezeket mondanom sem kell, hogy a mostani időkben mekkora jelentőséggel bírnak. De a bacik elleni védelmen kívül minden más egyéb hétköznapi vonatkozását tekintve is rendkívül hasznos, mivel van egyfajta szagtalanító hatása is, emellett frissít, nyugtatja és javítja a bőrt. A citromfű illóolaj hatásai közé tartozik még az is, hogy oldja a feszültséget és görcsöket, egyszerűen csak jól esik inhalálni ezt a finom illatot. Ehhez pedig szorosan kapcsolódik még az a kiváló tulajdonsága is, hogy elűzi a kéretlen rovarokat, mert hogy rovarriasztó hatása is van.

Szerintem, egy olyan természetes anyag, ami ennyi jótékony hatással rendelkezik, csakis a hasznomra lehet. Szerencsére a barátnőim is pontosan így gondolják, ezért többféle módon is hasznosítják a citromfű illóolaj hatásait.

A Humanity Áruházból ezt a terméket, a 100% tisztaságú természetes citromfű illóolajat 10 ml-es kiszerelésben lehet beszerezni, amelynek az ára 1010 forint. Az alapanyag, maga a citromfű amiből ez a párlat készül egyébként a Közel-Keletről származik és a mediterrán éghajlaton érzi igazán otthon magát. Az olaj pedig egy színtelen, vagy esetleg halványsárga folyadék, aminek jellegzetes, kellemes citromos illata van.

Ha ennyi mindennapi tudomány nem lenne elég, még azt is el lehet olvasni a humanityaruhaz.hu oldalán, hogy hogyan készítik a jótékony hatású citromfű illóolajat. A friss, virágot hozó hajtásokból állítják elő vízgőz- vagy gőzdesztillációval, az illóolajhozama pedig meglehetősen kicsi, ez azt jelenti, hogy sok virág kell ahhoz, hogyha sok illóolajat szeretnénk készíteni.

Ha a kémiai összetétel oldaláról viszgáljuk a a citromfű illóolajat, akkor azt lehet elmondani, hogy javarészt citrál és citronellál, valamint linalool, geraniol és citronellol alkotja.

A citromfű illóolaj hatásainak köszönhetően a már korábban említett felhasználhatóság mellett konkrétan el lehet mondani azt is, hogy szinte az összes szúnyogriasztóban ott van, mert a erős illata elriasztja ezeket a lényeket (éppen ezért lehet szagnak is titulálni az aromát, de számomra kimondottan kellemes). Lehetőség van rá és szokták is csinálni, hogy különböző párologtatókból, vagy akár csak simán alvópárnából elpárologtatják. Hasonlóképpen hat, hogyha masszázs- vagy fürdőolajnak használják: a problémás helyekre bedörzsölve képes csillapítani a fájdalmat, vagy mondjuk elmulasztani a fejfájást. Az illatszeriparban is nagyon gyakran előkerülő alapanyag, hiszen a már többször említett erőteljes szaganyaggal bír. Gyakran szokták keverni az alábbi anyagokkal, illóolajokkal: levendula, narancsvirág, ilang-ilang és geránium.

A citromfű illóolaj hatásait vizsgálva arról sem szabad elfeledkezni, főleg ebben a vírusos időszakban, hogy rendkívül jó parazita – és gombaölő hatással bír a készítmény, a fertőtlenítő és antibakteriális hatásáról nem is beszélve. Használatával csökkenthető a magas vérnyomás, jótékony értágító hatása is van és még a szervezet gyulladásait is képes csillapítani. Gyakran szokták még használni a nyugtalanság és a különböző szorongásos problémák kezelésére is. A nyugtató hatásának köszönhetően az alvászavarok és álmatlanság kezelésére, enyhítésére is hatásos lehet. És végül, de nem utolsó sorban a gonosz démon, az ajakherpesz eltüntetésében is nagy segítségünkre lehet ez a természetes csodaszer.

Miután minden ilyen jótékony hatásba beavattak, nem volt kérdés, hogy én is beszállok ebbe a buliba. Meg is rendeltem már az első csomagomat, amiben mindenféle természetes találhatók, amikből klassz natúr kozmetikumokat és kencéket fogok tudni majd készíteni a barátaimmal. A humanityaruhaz.hu-ról pillanatok alatt könnyedén össze tudtam válogatni mindent, amire szükségem volt a barátaim szerint – és persze nem felejtettem el azt sem, hogy minden a citromfű illóolaj hatása megismerésével kezdődött – tehát ebből is tettem a kosaramba.

citromfű illóolaj hatása